Historie på Rjukan

En historie, med mange kapitler

Vemork

Da Vemork kraftstasjon, Rjukan I, stod ferdig i 1911 var den verdens største i sitt slag. Det omfattende arbeidet ble på mange områder gjennomført ved hjelp av tradisjonelle verktøy og hjelpemidler som håndbor og trillebår. Til tross for dette var Vemorkanlegget et pioneranlegg både ved sin størrelse og ved utnyttelsen av vannets fallhøyde. På det meste arbeidet 7 ingeniører, 8 oppsynsmenn og 600 arbeidere på anlegget.

Vemork kraftstasjon ble satt ut av drift i 1971 etter 60 år med elektrisk produksjon. I 1975 vedtok industridepartementet at Hydro skulle bevare bygget av kulturhistoriske årsaker. Siden 1988 har kraftstasjonen fungert som museum, og besøkende har i tillegg til museets utstillinger kunnet oppleve de arkitektoniske kvalitetene ved Vemork kraftstasjon på nært hold.

isklatring i rjukan

Rjukanbanen

Som transportåre ble banen navlestrengen for industristedet nordøst i Telemark i de 80 årene med kunstgjødselproduksjon. Togene og jernbanefergene var en del av stedets pulsslag. Millioner av tonn med gods gikk fram og tilbake, nitratprodukter ut og kalkstein inn, og i mange år var det også passasjertrafikk med Hydros tog og ferger. Folk og fe, reisegods, varer, materiell, ferdigprodukter og råvarer – det meste gikk på Rjukanbanen.

Da kong Haakon erklærte banen for åpnet 9. august i 1909, var det ikke bare en merkedag i Telemarks historie, men også for Norge, som tok et stort skritt inn i industriens tidsalder. Det Hydros gründer Sam Eyde sto i bresjen for, godt hjulpet fram av svensk og fransk kapital og seinere tysk teknologi og tyske penger, ble en norsk industrirevolusjon

Sandviken Camping ligger 30 km fra denne verdensberømte historien. En dag på Rjukan vil være et godt minne for resten av livet.

Kontakt oss i dag!

Med kort vei til Rjukan og Hardangervidda, kan vi garantere deg en opplevelsesrik ferie hos oss. Uansett sommer eller vinter. Vi står klare for å gi deg en opplevelse du sent vil glemme. Med godt samarbeid med lokale guider, kan vi på forhånd skreddersy en ferie du sent vil glemme.

Loading...