Sandviken (Camping) Leirplass datert 1960 av Normann

Sandviken Camping

Gjennom å drive Sandviken Camping på samme måte som den alltid har blitt drevet, skal vi skape pusterommet i den hektiske hverdagen

Oldefar Olav Fagerberg, 1886 – 1970, kjøpte Sandviken året 1927 på tvangsauksjon. De setter opp sagbruk, selger tømmer, og har en liten potetåker som brødfør familien. Olav får sønnen Nils Fagerberg, 1919 – 2004, som finner kjærligheten med Borghild Strandrud. De gifter seg 1948 og overtar gården Sandviken to år senere.

Olav og Nils er snekkere og setter opp hovedhuset som står ved innkjøringen, som stod ferdig i «krigens år 1940». Juni 1951 blir Halvor Fagerberg født. Borghild og Nils satser stort på melkeproduksjon og får installert flotte maskiner inne på låven som stod ferdig 1952. Dette er så nytenkende og storslått at folk kommer langveisfra for å se hvordan dette fungerer. De hadde minimum 4 mjølkekyr. Året 1954 blir Nils syk.

Samme år i 1954 kom de første teltgjestene; motorsyklister med sidevogn. De spurte om de fikk overnatte på plassen mot betaling. Farfar Nils ser at det er både enklere arbeid og mer lettjente penger å drive overnatting enn melkeproduksjon. Etter kun 10 år, selger de alt av melkeproduksjonsmaskiner, bygger om låven og lager sanitæranlegg. Båsene står der den dag i dag. Dette skjedde året 1961.

Campingdriften har altså begynt for fullt! Halvor finner kjærligheten med min mor Kari, 1957-2004. De flytter til Sandviken 1983. Da de overtok campingen var det nesten bare klager å få. Rommene var ikke i bra stand, sanitæranleggene var nokså enkle, veldig lytt og ikke så greit. Mamma sa ofte da «kom tilbake om 5-6 år! Gi oss litt tid!» 1989 stod det store sanitæranlegget ferdig. Da hadde også familien vokst til å bli 5 totalt.

Det var også samme året de siste hyttene våre ble bygget. Til sammen har vi nå 12 hytter. Den eldste hytta vi har, nr 19, er godt over 100år. Tre av hyttene har farfar laget, det er tre små tømmerhytter med gress på taket.

1984 blir Annette født. «Jeg hadde alltid visst at jeg ville ta over campingplassen en dag. Jeg reiste som utvekslingsstudent til Tyskland i 2001 for å lære ordentlig tysk. Det kommer jo så mange tyske turister hit! Når man snakker med en annen på deres språk, snakker man til hjertet.» forteller den engasjerte driveren. Videre ble det bachelorstudie i reiseliv i Bø, Telemark, hvorav siste semester ble gjennomført i Guatemala.

Året 2010 stod den nye resepsjonen og sanitæranlegget ferdig. 2011 flyttet Annette tilbake til Tinn etter å ha jobbet i  resepsjonen på skipet Color Magic, som pizzakokk på Dolly Dimples i Tønsberg, og resepsjonssjef på hotellene til Hovden Resort i Setesdalen. 2014 ble det overtakelse med generasjonsskifte på Sandviken Camping, og  familiebedriften lever videre.

Året etter, 2015, blir Sandviken Camping rammet av en stor flom. Tre av hyttene ligger i vann og campingen ble for første gang stengt i noen dager. I etterkant ble flommen en velsignelse og en mulighet til å gjøre diverse endringer. De tre berørte hyttene ble pusset opp, enda en hytte fikk innlagt vann med Wifi og WC. Det ble kuttet mer enn 115 trær på hele plassen, som gjorde at den vakre utsikten kom bedre til syne og det ble flere caravan- og teltplasser. 

2012 begynte vi med matservering og like etter med skjenking av øl og vin. Sommeren 2016 kom Kari Johanne til verden – og setter mamma Annette helt ut av campingrollen. Heldigvis er Byron fra Guatemala en kjempedyktig campingsjef i mellomtiden og får alt til å gå opp. Påsken 2016 er tre nyoppussede hytter klare for utleie. 2018 begynte vi et samarbeid med Glamping Norge og vi fikk glamping telt på Sandviken. 2019 kom vår vakre saunatønne på plass, til stor glede for gjester og fastboende.

Desember 2019 ble vi miljøfyrtårnbedrift og beveger oss derfor mot bærekraft og grønt miljø. Det er vi også veldig stolte over. Vi går inn i et nytt tiår, hvor vi skal bl.a. feire 100 års jubileum. Det ser vi fram til! 2019 tok Christiane Kritzer kontakt med meg, venninna jeg ble kjent med, da jeg var utvekslingsstudent i Tyskland 2001. Koronapandemien satte oss alle ut i mars 2020. Juni samme år flytter Christiane til Norge for å drive camping med meg! Vinteren etter pusset vi opp de fleste hyttene innvendig med lyslenker, pynteputer, nye senger, nytt servise + + Bålpanner ble kjøpt inn til alle hyttene våren 2021. Bommen ble installert høsten 2021. Vi drømmer om kulturlåven…og mange andre planer!

Våren 2022 var det ny sjau med gravemaskiner og nederste platå av brygga ble reparert, vi fikk sikringsmur fra brygga til resepsjonen, og det ble laget tre moloer mot bølgenes kraft. I tillegg ble stranda ryddet for rullesteiner, og det ble så fint! Nå gjenstår det å se hvordan det blir når Tinnsjøen stiger og bølgene får herje på. Jada, det er stadig forbedringer på Sandviken.

Christiane og Annette

Annette Fagerberg

Drivhus og kulturlåve:
Takket være innsatsen til Christiane ble det satt i gang et drivhus i hagen og låven ble ryddet og gjort i stand til diverse arrangement. Nå skal vi dyrke egne grønnsaker og urter som kan nytes i vår kafé på Sandviken, samt vi kan ha et bedre tilbud for våre gjester til å samles uansett vær og vind.

Høsten 2023 ble det igjen utført arbeid med gravemaskin, denne gangen nede på teltplassen, men pga mye snø i november, måtte arbeidet settes på vent. Vi ser fram mot våren og at arbeidet nede ved elven blir ferdig.

Desember 2023 ble det vist en skrekk-julefilm i samarbeid med Rjukan Kino på låven! Det var kjempegøy!

 

 

 

2024, vårt jubileumsår, startet med en brann! Vår kjære saunatønne brant ned, trolig på grunn av varmegang i treverket etter 5 år med hyppig bruk. Annette måtte kaste seg rundt og fikk tak i en ny type sauna fra UteSauna med 2 benkehøyder, ekstra vindu og garderobe. 2024 feirer vi 70 års jubileum som vil bli markert på forskjellige måter. Vi har dessverre måtte avslutte glampingsamarbeidet da Glamping Norge vil selge sin bedrift.

Annette feirer også 10 års jubileum så det blir nok en del feiring i 2024!

Loading...