Lure – Kulturminneområde

«Ååå… for en historie…!»

 

Når du svinger til venstre ved bakeriet mot Tessungdalen og kirken i sentrum av Tinn Austbygd, kommer du etter ca 7 km til Lurheim Grendehus, et stort bygg med parkering på venstre side av veien. På parkeringsplassen finner du på venstre side av bygningen et monument til «Snowhoe Thompson», den mest kjente utvandreren til USA fra Tinn.

Overfor parkeringsplassen fører en sti inn i skogen. I området er noen viktige historiske tegn på norsk og engelsk. Veien fører deg til fødestedet til «Snowshoe Thompson». Det sies at han lærte amerikanerne å gå på ski. Han er en helt som feires i hele Amerika, som i Sierra Nevada også om vinteren med ski, brakte posten og andre viktige ting til menneskene som ellers var utilgjengelige. Det er sannsynligvis den mest kjente utvandrerhistorien fra Tinn.
Men det er også en bro bygd i 1820, som ble restaurert/vedlikeholdt i 2019, og en fossefabrikk fra 1780. Dette forklares med ytterligere tegn på hvordan tekstiler pleide å toves eller hvor de kjente Tinn-knivene ble smidd. I tillegg er området alene verdt et besøk på grunn av fossen og dets vakre stier.

Du kan også dra dit på venstre side av elven til kirken på sykkel.

Palmesøndag er det også et skirenn som går fra Småroel til Lurestaulen til minne om Snowshoe Thompson, rennet er ca 22km langt og heter naturligvis Snowshoe Thompson minnerenn.

 

isklatring i rjukan
isklatring i rjukan

Kontakt oss i dag!

Med kort vei til Rjukan og Hardangervidda, kan vi garantere deg en opplevelsesrik ferie hos oss. Uansett sommer eller vinter. Vi står klare for å gi deg en opplevelse du sent vil glemme. Med godt samarbeid med lokale guider, kan vi på forhånd skreddersy en ferie du sent vil glemme.

Loading...